Сухото строителство – атрактивни интериорни решения и много предимства

Съвременното строителство е немислимо без новите строителни материали и технологии, които коренно промениха строителната практика. Построените с тях сгради са несравнимо по-съвършени и функционални, със силно намалени разходи за отопление през зимата и за охлаждане през лятото, с несравнимо по-добро звукоизолиране на помещенията както от градския шум, така и откъм съседните стаи или апартаменти.

Сред новите материали, които коренно промениха строителната практика, са облицовъчните плочи на гипсова основа – добре познатите у нас гипскартон и гипсфазер. По-късно към тях се присъединиха и плочите на циментова основа, с които бяха решени категорично и проблемите, характерни за влажни и мокри помещения, включително и за фасадни облицовки. Тези нови материали, приложени в съответни системи, позволиха създаването на изцяло ново направление в строителството, така нар. „сухо строителство“.

Методът на „сухото строителство“заради  многото си силни предимства, се прилага в строителствота на еднофамилни и сезонни къщи, включително и като решение за изграждане на външни стени. Предимствата на метода „сухо строителство“ го наложиха трайно като предпочитано решение, което позволява бързо, лесно, качествено и най-вече „сухо“ изпълнение на редица строителни операции във вътрешността на сградите.

Сухото строителство  е предпочитан метод за изграждане на преградни стени, за обшивка на подпокривното пространство в тавански помещения, за ограждане и затваряне на кухи пространства за тръбопроводи и други инсталации в бани и кухни, за изпълнение на окачени тавани и т.н.

Този метод се използва и за направа на вътрешна топлоизолация. При неравни или криво иззидани стени вместо бавното и скъпо полагане на дебели пластове мазилка, внасяща голямо количество влага в помещенията, предпочитано решение е облицовката с плочи на гипсова основа, наречено „суха мазилка“.

Фугирането на обшивките с плочи не се брои за мокър процес, защото количеството на материала, използван за запълване на фугите между плочите, отворите над главите на винтовете и евентуално за цялостна шпакловка на облицовката, е много малко и бързо изсъхва. Поради това, при този начин на строителство не се налага продължително изчакване , докато влагата от класическите строителни разтвори се изпари до степен, позволяваща помещенията да станат годни за обитаване. Това, че в сградата не се внася допълнително влага, е много съществено предимство и при извършването на ремонтни дейности. За изпълнение на „сухо строителство” в помещенията, също така, ниските температури не са проблем.

Типичните решения, при които предимствата на „сухото  строителст во“ изпъкват най-ярко са:  преградните стени във вътрешността на сградите и особено стените на кухни и бани, изискващи прокарване на водопроводни и канализационни тръби, вграждане на санитарни прибори и т.н. Предпочитано място за сухото строителство са преградните стени и тавани при изграждане на подпокривното пространство, поставяне на окачени тавани и др. Този вид конструкции имат особено силно предимство, когато е необходима добра топлоизолация и още по-категорично – когато се цели добра звукоизолация.

Плочите от гипс са неорганични и негорящи и представляват масивна преграда срещу разпространението на огъня. Поради това те принадлежат към класическите пожарозащитни строителни материа ли.  За разлика от други също негорящи строителни материали, гипсът, от който са произведени плочите, има и допълнителни предимства, които го правят особено ефективен, при осигуряване на защита срещу разпространението на възникнал в сградата пожар.

В своята кристална решетка гипсът (калциев сулфат) има две молекули вода или иначе казано 20% от масата му представлява химически свързана вода. Поради това в 1 m² плоча с дебелина 15 mm се съдържат 3 l вода. При пожар гипсът се обезводнява, защото кристално свързаната вода се изпарява и образува около повърхността воал от водна пара. При изпаряването си водата отнема топлина от пламъка ,с което охлажда изложената на огъня повърхност на обшивката.

Назад